Noua generație Alpha 9 III oferă fotografiere de înaltă viteză la 120 de cadre pe secundă, fără distorsiuni și fără blackout, sincronizare cu blițul la toate vitezele de fotografiere și multe alte funcții

7 noiembrie 2023 – Sony lansează astăzi noua cameră revoluționară Alpha 9 III (α9 III), echipată cu primuli senzor de imagine full-frame din lume cu sistem global shutter.

Noul senzor de imagine full-frame cu global shutter este unul impresionant și permite realizarea de fotografii în rafală la viteze de până la 120 de cadre pe secundă fără distorsiuni sau blackout. Prin combinarea acestui senzor inovator cu cel mai avansat sistem de autofocalizare Sony de până acum – ce permite autofocalizare pe bază de AI cu până la 120 de calcule AF/AE pe secundă – precum și datorită posibilității de a sincroniza blițul și camera la toate vitezele de fotografiere, modelul α9 III deschide o nouă lume a posibilităților pentru ca fotografii profesioniști să poată capta fiecare moment important.

„Noua cameră Alpha 9 III este un reper Sony în ceea ce privește divizia de imagistică digitală”, a declarat Yann Salmon Legagneur, Head IP&S Marketing, Sony Europe. „Realizată luând în calcul nevoile și solicitările fotografilor profesioniști, fiecare îmbunătățire adusă acestei camere – de la senzor, la dimensiune, dispunerea butoanelor și a funcționalităților meniului – a fost realizată pentru a îndeplini solicitări specifice, prin implementarea feedback-ului primit din partea comunității noastre din zona de imagistică digitală. I-am ascultat și, astfel, suntem încântați să putem concretiza noi capabilități pentru Alpha 9 III, capabilități care le vor permite fotografilor să surprindă lucrurile așa cum nu a mai fost posibil până acum”. „Dedicată creatorilor din întreaga lume, camera îi ajută în procesul de a aborda exprimări creative și mai dinamice, în special atunci când este folosită împreună cu gama noastră bogată de obiective, mai ales cu noul 300mm F2.8 G Master – cel mai ușorii obiectiv telefoto din lume cu deschidere mare a diafragmei.”

Principalele funcționalități ale camerei α9 III

O nouă dimensiune a performanței în materie de imagini statice, datorită primuluii senzor de imagine din lume cu global shutter:

Noua cameră α9 III integrează un nou senzor de imagine, primuli din lume de tip full-frame stratificat CMOS cu global shutter, cu aproximativ 24,6 megapixeliiii efectivi și memorie integrată, combinat cu cel mai recent motor de procesare de imagine BIONZ XR®. Camera oferă fotografiere în rafală cu urmărireiv AF/AE de până la 120 de cadre pe secundăiv fără efectul de blackout. Noua cameră α9 III are și autofocalizare în plan focal de înaltă densitate cu detecția fazei. O unitate de procesare dedicată pe bază de inteligență artificială utilizează Real-time Recognition AF pentru a recunoaște cu precizie înaltă o gamă largă de subiecți. Prin combinarea performanței de mare viteză până la 120 de cadre pe secundă cu o performanță extrem de precisă în ceea ce privește recunoașterea subiecților, devine posibilă fotografierea scenelor extrem de importante și a momentelor care nu pot fi surprinse cu ochiul liberiv. Unitatea de procesare AI integrată în modelul α9 III suportă atât procesarea de înregistrări video, cât și pe cea a imaginilor statice, cu recunoașterea precisă a formei subiectului și a mișcării, oferind o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește performanța de recunoaștere a ochiului uman, pentru că prin Real-time Recognition AF și Real-time Tracking ochii unui anumit subiectv pot fi automat recunoscuți, urmăriți și rămân clar focalizați. Camera α9 III oferă stabilizare optică in-body pe 5 axe cu o eficiență a stabilizării de 8,0 trepte de expunerevi, oferind randare imagistică de înaltă calitate.

Viteza de declanșare nu mai depinde de limitările senzorilor de imagine convenționali cu declanșare mecanică, atingând acum o viteză maximă de declanșare de 1/80000 secunde (1/16000 secunde în timpul fotografierii în rafală)vii și făcând posibilă captarea de imagini la viteze foarte mari fără niciun fel de distorsiune. Atunci când este atașat un blițviii Sony compatibil, precum HVL-F60RM2 sau HVL-F46RM (vândute separat), este posibilă sincronizarea blițului pentru realizarea de fotografii la orice viteză de declanșare până la 1/80000 secundevii. Anterior, dacă utilizatorul elibera declanșatorul cu o viteză mai mare decât viteza blițului, cantitatea de lumină captată scădea considerabil. Însă cu ajutorul funcției de sincronizare la viteză maximă este posibilă acum fotografierea scenelor care nu ar putea fi ușor captate cu tehnologie convențională. De asemenea, la captarea de imagini statice sau la realizarea de înregistrări video cu iluminare LED, funcționalitatea Hi Frequency Flicker poate reduce semnificativ efectul de flicker la frecvențe înalte, prin permiterea ajustării vitezei de declanșare pentru a se potrivi cu frecvența de flicker la vizualizarea pe monitor.

Noua cameră α9 III oferă și moduri prin care utilizatorul poate selecta funcția de lag la declanșare, pentru a putea prioritiza fie declanșarea întârziată, fie vizorul electronic/display-ulix. Noua funcționalitate Pre-Capture le permite utilizatorilor să se întoarcă la secunda anterioară și să înregistreze momentul de dinainte de apăsarea declanșatorului, oferă și opțiunea Continuous Shooting Speed Boostx de modificare a vitezei în timpul fotografierii, iar durata crescută la fotografierea în rafală se asigură că momentele importante sunt captate fidel. Datorită unei memorii de buffer extinse și a vitezei mai mari a sistemului, ca întreg, există posibilitatea de captare a 390 de imagini JPEGxi la nivelul de calitate Fine într-o singură fotografiere în rafală la 30 de cadre pe secundăxii.

Zonele customizabile de focalizare au fost extinse pentru a include dimensiuni de la XS la XL, în locul celor anterioare care suportau doar dimensiunile S, M și L. Funcțiile de presetare a focalizării/zoom-ului permit presetarea focalizării și memorarea setărilor de zoom în cameră, pentru aplicare rapidă atunci când este nevoiexiii. În plus față de dimensiunea existentă a cadrului pentru care poate fi personalizat balansul de alb, utilizatorii pot selecta acum și alte dimensiuni, în funcție de nevoile lor, care să le permită o reglare fină a balansului de alb după ce imaginea a fost deja compusă. Camera α9 III vine cu funcționalități îmbunătățite precum cei mai rapizi algoritmi de autofocalizare ce îi permit să ofere autofocalizare de înaltă precizie până la niveluri de iluminare scăzute precum EV-5 în AF-S mode (echivalent cu ISO 100 pe obiectivele F2.0), urmărire cu autofocalizare pentru fotografiere în rafală la F22xiv, dar și cu o funcție de fotografiere RAW compusă, care oferă posibilitatea de a combina mai multe imagini consecutive într-una compusă, de înaltă calitate.

Performanță video avansată, fără distorsiuni

Senzorul de imagine global shutter oferă posibilități de surprindere a imaginii în clipuri video fără distorsiuni, la fel ca pentru imaginile statice. De exemplu, utilizatorul poate capta imagini ale peisajelor apropiate dintr-un vehicul aflat în mișcare rapidă, precum o mașină, ori poate surpride cu ușurință subiecți care se deplasează cu viteză mare. Această cameră este prima din gama Alpha™ care poate înregistra video la calitate 4K 120p fără crop, permițându-le utilizatorilor să filmeze din unghiul de vizualizare pe care și-l doresc. De asemenea, este posibilă captarea de clipuri video de înaltă rezoluție 4K 60p cu supraeșantionare 6K.

Camera α9 III integrează profilul de culoare S-Cinetone™, creat în contextul dezvoltării camerelor digitale pentru producție video din gama VENICE, care evidențiază frumos nuanțele pielii oamenilor și subiecții, redând trăsături naturale. Noua cameră α9 III integrează cele mai noi standarde de performanță în materie de înregistrare video, inclusiv o performanță de gradație bogată a culorilor și S-Log3. Atunci când se află în modul de înregistrare Log, aceasta poate reflecta și afișa LUT-ul preferat importat de utilizator. α9 III este compatibilă cu aplicația mobilă „Monitor & Control” pentru creatorii de conținut video.

Operabilitate și fiabilitate pentru profesioniști

Sony a ascultat vocea fotografilor profesioniști și a construit operabilitatea și fiabilitatea camerei în așa fel încât să vină în întâmpinarea nevoilor lor. Forma grip-ului este îmbunătățită și realizată ergonomic, în așa fel încât să poată fi ținută cu ușurință în mână și să evite apariția încordării, chiar și la utilizarea cu un obiectiv telefoto pentru perioade lungi de timp.

Grip-ul vertical VG-C5 (vândut separat), oferă aceeași operabilitate și versatilitate la înregistrarea pe orizontală, oferind suport confortabil pentru sesiunile prelungite de înregistrare. Grip-ul și zona declanșatorului au același design precum al body-ului camerei, permițând captarea de imagini fără ca utilizatorul să se simtă inconfortabil, cu aceeași operabilitate precum cea a camerei. α9 III este echipat cu un monitor LCD cu rabatabil pe 4 axe care poate fi operat prin atingere, permițând operarea intuitivă folosind cel mai recent meniu tactil. Vizorul electronic este un OLED Quad XGA de 9,44 milioane de puncte și oferă vizibilitate mare cu aceeași luminozitate precum α7R V și o mărire de aproximativ 0.90x. Un buton personalizabil este plasat în partea frontală a camerei, iar viteza continuă de fotografiere poate fi schimbată direct folosind acest buton prin alocarea funcției Continuous Shooting Speed Boost, în timp ce degetul rămâne pe grip, pentru operare instantanee. Camera susține astfel fotografii profesioniști pentru a capta imagini în orice fel de mediu.

Flux de lucru de mare viteză și scalabilitate pentru a susține livrarea imediată a conținutului

Noile funcționalități implementate pentru camera α9 III includ un filtru de imagini pentru redarea fotografiilor care le permite utilizatorilor să selecteze în mod eficient un număr mare de imagini folosind fotografierea în rafală de mare viteză și un meniu de funcții ce poate fi folosit chiar și în timpul redării acestora. Ambele funcționalități susțin fluxul de lucru al profesioniștilor, de la fotografiere până la livrarea produsului final.

Un meniu care integrează mai multe funcții poate fi folosit acum în timpul redării imaginilor, în așa fel utilizatorul să poată selecta în mod eficient un număr extrem de mare de cadre folosind fotografierea în rafală de mare viteză. Funcția „Playback” poate fi alocată în avans, astfel că utilizatorul poate să se ocupe și de protejarea echipamentului, de transferul către smartphone, de transferul pe FTP, etc., în timpul redării imaginilor. Acesta poate selecta imagini cu un  filtru de redare și apoi le poate reda din meniul de funcționalități, obținând astfel posibilitatea de livrare rapidă a anumitor fotografii. Camera este echipată cu un microfon dedicat pentru notițe vocale, poziționat pe partea din spate, iar microfonul încorporat care se regăsește în apropierea gurii permite înregistrarea audio clară chiar și în medii zgomotoase. Datele audio înregistrate pot fi transferate prin FTP, alături de imagini. Camera îi permite utilizatorului să folosească până la 20 de preseturi ale International Press Telecommunications Council (IPTC), un organism consultativ internațional din care fac parte organizații de știri din mai multe țări.

Camera α9 III poate transfera date de până la două ori mai rapid decât modelul α9 II. Posibilitatea de a comunica în bandă de 5GHz asigură viteză maximă și stabilitate pentru fotografii de știri sau de evenimente sportive care au nevoie să livreze conținut instant, prin FTP, dar și pentru mediile de studio. Camera α9 III permite ca filmele și imaginile statice să fie înregistrate în memoria media în numeroase feluri, inclusiv cu ajutorul celor două sloturi media care suportă carduri de tip CFexpress Type A, precum și carduri UHS-I și UHS-II SD.

Camera este compatibilă cu aplicația mobile „Transfer & Tagging” care accelerează fluxul de transmitere a conținutului, iar aplicația „Remote Camera Tool” permite fotografierea de la distanță de pe un PC, folosind conexiune pe fir, printr-un port LAN. Sony are în plan și suport pentru o nouă versiune a Camera Remote SDK, un kit software care permite utilizarea camerei de la distanță și schimbarea setărilor de lucru.

În plus, modelul α9 III va suporta îmbunătățiri funcționale, precum operabilitatea cu FTP, relay playback și formatul C2PAxv xvi, printr-un update de software al camereixvii.

Sony va oferi în viitorxvii funcții precum breathing correction, relay playback sau suport pentru formatul C2PA și pentru modelele α1 și α7S III, pentru a satisface nevoile profesioniștilor care folosesc și alte echipamente alături de α9 III.

Preț și disponibilitate

Camera Alpha 9 III va fi disponibilă la dealerii autorizați Sony la prețul estimat de vânzare în retail doar pentru body de aproximativ 34800 de lei.

Grip-ul VG-C5 va fi disponibil la dealerii autorizați Sony și va costa aproximativ 2200 lei.

Pentru informații detaliate referitoare la produs, vă rugăm accesați: https://www.sony.ro/electronics/camere-foto-cu-obiective-interschimbabile/ilce-9m3

Un clip video dedicat camerei α9 III poate fi vizualizat aici: https://youtu.be/85XZEAQVBuw

Un video de produs despre α9 III poate fi vizualizat aici: https://youtu.be/85XZEAQVBuw

Despre Sony Corporation

Sony Corporation este o filială deținută în totalitate de Sony Group Corporation și este responsabilă pentru diviziile de Entertainment, Technology & Services (ET&S) din cadrul grupului Sony. Având viziunea de a „continua să ofere Kando și Anshin* oamenilor și comunităților din întreaga lume prin dezvoltarea tehnologiei și prin adresarea noilor provocări”, Sony Corporation sprijină Grupul Sony cu ajutorul tehnologiei pentru a crea divertismentul viitorului împreună cu creatorii de conținut. Pentru mai multe informații, accesați: www.sony.net

*Ambele cuvinte sunt japoneze, Kando înseamnă emoție, iar Anshin are numeroase semnificații, cum ar fi liniștea sufletească, liniște, fiabilitate și încredere.

Note:

i Comparativ cu modelele de camere foto digitale cu obiective interschimbabile. Potrivit unui studiu Sony din noiembrie 2023.

ii Potrivit unui studiu Sony din noiembrie 2023 referitor la obiectivele interschimbabile 300 mm F2.8 pentru camerele digitale full-frame.

iii Aproximativ, efectiv.

iv Condiții de test Sony. Numărul maxim de cadre pe secundă la fotografierea în rafală poate fi mai mic în anumite condiții de fotografiere. Viteza la fotografierea în rafală poate varia în funcție de obiectivul folosit în modurile de focalizare AF-C. Vizitați pagina de pe site-ul de suport Sony pentru informații referitoare la compatibilitatea cu obiectivele – https://www.sony.net/dics/ilce9m3cnlns/. Un update de software pentru obiective este și el necesar. Software-ul ar urma să fie lansat în decembrie 2023.

v Atunci când recunoașterea subiectului este setată pe ON în timpul fotografierii cu autofocalizare. Statusul recunoașterea feței, ochilor, etc. poate fi monitorizat atunci când rama de pe ecran care indică recunoașterea subiectului este setată pe ON.

vi Conform standardelor CIPA. Doar pentru efectele de pitch/yaw shake. Cu obiectivul FE 50mm F1.2 GM. Funcția de expunere lungă NR este dezactivată.

vii Viteza maximă de declanșare este 1/16000 secunde în cazurile în care este folosită o deschidere a diafragmei F1.8 sau mai mare. Viteza 1/80000 secunde nu este disponibilă la înregistrarea de filme, atunci când se folosește funcția Var. Shutter sau în cazurile în care nu este montat niciun obiectiv.

viii Este necesar un update de software. Update-ul de software va fi disponibil simultan cu α9 III. Pot apărea variații de la o imagine la alta imagini în ceea ce privește luminozitatea și strălucirea atunci când sunt utilizate viteze de declanșare mai mari decât 1/10000 secunde. Este posibil ca nivelul luminozității să nu fie egal cu cel al ieșirii manuale a luminii la anumite viteze de declanșare, fapt ce rezultă într-un nivel insuficient de luminozitate. Pentru detalii, accesați pagina de suport: https://www.sony.net/dics/ilce9m3fl/.

ix Cu setarea automată [Auto/Off] nu apare efectul de blackout la începerea fotografierii, iar timpul de declanșare este controlat pentru latența optimă de display. Setarea [Fast Release/On] oferă cel mai scurt lag posibil la declanșare, cu efectul de blackout apărând doar pentru prima imagine din seria celor captate în rafală. Setarea [Stable Release/On] minimizează variațiile în ceea ce privește lag-ul de declanșare, cu efectul de blackout apărând doar pentru prima imagine dintr-o serie captată în rafală, lucru care face mai simplă eliberarea declanșatorului la momentul la care se dorește.

x Fotografierea în rafală poate fi întreruptă atunci când este folosită funcția Continuous Shooting Speed Boost pentru a trece de la o viteză de fotografiere redusă la o viteză de fotografiere mai mare de 60 de cadre pe secundă sau la trecerea de la o viteză de fotografiere mare la una mai mică de 30 de cadre pe secundă.

xi La folosirea cardurilor de memorie Sony CEA-G160T CFexpress Type A (vândute separat). Condiții de test Sony.

xii Condiții de test Sony. Numărul maxim de cadre la fotografierea în rafală poate fi mai scăzut în anumite condiții de fotografiere. Viteza de fotografiere în rafală poate varia în funcție de obiectivele folosite în modurile AF-C. Vizitați pagina de suport de pe site-ul Sony pentru informații referitoare la compatibilitatea cu obiectivele.

xiii Focalizarea presetată funcționează cu obiectivele compatibile, precum FE 300mm F2.8 GM OSS. Setările Preset Focus/Zoom nu pot fi rechemate dacă butonul de declanșare este pe jumătate apăsat. Pentru obiectivele fixe poate fi setată doar focalizarea. Dacă este folosit un obiectiv cu zoom fără power zoom, poziția focalizării/ a zoom-ului poate fi înregistrată și folosită doar prin telecomandă prin software-ul pentru computer Remote Camera Tool. Pentru detalii accesați următorul website: https://support.d-imaging.sony.co.jp/app/remotecameratool/l/index.php

Funcțiile Preset Focus/Zoom pot fi folosite doar atunci când este folosit același obiectiv care era montat când au fost înregistrate setările. Nu toate obiectivele sunt compatibile.

xiv Atunci când [Aperture Drive în AF] este setată pe [Focus Priority], deschiderea diafragmei poate fi mai mică decât F22. Rezultatele pot varia în funcție de condițiile de fotografiere și de obiectivele folosite.

xv O organizație care dezvoltă standarde publice și specificații tehnice referitoare la originea și autenticitatea conținutului digital.

xvi Va fi disponibil în regiunile și tările selectate.

xvii Update-ul de software va fi disponibil în primăvara lui 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post În sezonul de iarnă (re)descoperim că joacă este pentru toate vârstele
Next post Sony lansează cel mai ușor obiectiv fix telefoto din lume cu deschidere mare a diafragmei, FE 300mm F2.8 GM OSS din gama G Master