Tehnologia de taiere cu laser directioneaza productia unui laser puternic alimentat intr-un punct foarte mic de materialul destinat taierii. Tabla de metal in punctul de focalizare devine topita si este indepartata de un jet de gaze concentrat. Fara ajutorul unui jet de gaz concentrat, cea mai mare parte a metalelor va absorbi caldura si va forma o zona mult mai mare de topire.
Gazul de asistare este, in mod obisnuit, aerul magazinului regulat, oxigenul, azotul sau argonul. Azotul și argonul sunt folosite pentru a preveni oxidarea si pentru a decolora marginea; acest lucru este deosebit de comun in taierea otelului inoxidabil. Reglarea corecta a laserului lasa o margine foarte curata, fara a fi nevoie de operatii secundare. Varful laserului este foarte mic, de obicei doar cateva miimi de un centimetru. Acest lucru permite o mare flexibilitate a profilurilor atunci cand se taie cu lasere. Deoarece nu exista contact intre sistemul de taiere si tabla, deci nu exista deformare in jurul marginii de taiere. Debitare laser permite taierea unor profile foarte fine si complexe.
Laserele utilizate pentru taierea foilor metalice variaza de obicei intre 1000 si 5000 de wati. Cele mai multe sisteme de taiere cu laser utilizeaza o serie de oglinzi pentru a directiona fasciculul la tabla; totusi, utilizarea fibrei optice devine acum o optiune viabila.
Tipuri de gaz
Tipul de gaz utilizat in rezonator va determina tipul de putere de iesire la care este capabil laserul. Laserele cu CO2 sunt utilizate pentru taierea unei varietati de metale, inclusiv otelul, aluminiu, otelul inoxidabil si titanul. Neodezimul cu laser de tip Ytriu-Aluminiu-Garnet este foarte similar cu laserele de neodim și produce impulsuri de energie foarte mari. Aceste tipuri de lasere sunt utilizate pentru debitare tabla , debitare tabla zincate , debitarea, gravarea materialelor foarte dure, cum ar fi ceramica.
Puterea de iesire
Puterea de iesire a laserului va determina ce grosime, cat de repede si ce materiale poate fi debitat.
Transmisia de putere
Modul in care energia este adusa de la rezonator la obiectivul de focalizare va avea un impact semnificativ asupra intretinerii sistemului. Sistemele vechi de taiere cu laser vor folosi un sistem de oglinzi pentru a directiona fasciculul spre tabla. Mai multe sisteme moderne incorporează un fir flexibil cu fibra optica pentru a transmite fasciculului laser.
Automatizare
Utilizarea automatizarii in fabricarea de tabla poate fi un element imens de economisire a timpului. Ultima generatie de software de control al procesului garanteaza o taiere consistenta si fiabila, prin verificarea precisa a grosimii metalului inainte de incarcare si alinierea perfecta. Senzorii din capul de taiere asigura ca distanta dintre obiectivul de focalizare si tabla metalica este mentinuta cu precizie. Consistenta in aceasta spatiere este cruciala pentru crearea unei tăieturi curate.
Software-ul
Software-ul modern de control al proceselor este capabil sa interpreteze si sa desfaca modele 3D, apoi sa creeze eficient parti din diverse lucrari pe aceeasi foaie pentru a maximiza randamentul. Programarea, urmarirea locului de munca, sortarea partilor si stabilirea preturilor sunt adesea incluse in acelasi software, permitand efectuarea unor controale precise. Aceste pachete sunt de asemenea capabile sa conecteze diferitele sisteme de automatizare care permit taierea si descarcarea continua a pieselor fara nici o interactiune intre operatori.