București, 12.02.2025 – Programul „Incubator de Viitor”, desfășurat de Asociația The Social Incubator cu sprijinul Fundației Orange, s-a concretizat într-un model de intervenție cu un impact puternic asupra vieților a 54 de tineri cu vârste între 16 și 26 de ani, provenind din București. Proiectul a vizat elevi din clasele a XI-a și a XII-a din licee cu rată scăzută de promovabilitate la Bacalaureat sau cu risc ridicat de abandon școlar.
Într-un context în care România are una dintre cele mai ridicate rate de abandon școlar timpuriu din Uniunea Europeană, situată la 15,6% în 2022, iar rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) a atins 27% în 2024, conform datelor INS, tinerii se confruntă cu provocări majore în integrarea pe piața muncii. Mai mult, aproximativ 40% dintre absolvenții de liceu întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă potrivit abilităților lor, conform studiilor europene privind tinerii NEET (Not in Education, Employment, or Training).
Programul „Incubator de Viitor” a oferit participanților acces la sesiuni de consiliere vocațională, educație financiară și digitală, menite să le îmbunătățească perspectivele profesionale și să-i pregătească pentru un viitor mai sigur și independent.
Participanții au beneficiat de:
- 18ateliere de consiliere vocațională, educație financiară și digitală, care i-au ajutat să înțeleagă felul în care funcționează piața muncii și să-și dezvolte abilități esențiale pentru a colabora cu potențiali angajatori.
- 29sesiuni de consiliere individuală, în care au fost ghidați să-și descopere competențele și să- și traseze primele obiective profesionale.
Activitățile din program au fost susținute cu implicarea voluntarilor din Orange România, care le-au oferit tinerilor nu doar expertiză, ci și sprijinul necesar pentru a face pași siguri către un viitor independent.
„ Prin programul „Incubator de Viitor”, am reușit să oferim tinerilor vulnerabili nu doar abilități practice, ci și încrederea că pot să-și construiască un viitor stabil. Fiecare atelier, fiecare sesiune individuală a fost o oportunitate de a le arăta că există oameni și resurse care cred în potențialul lor. Sunt recunoscător Fundației Orange pentru sprijinul oferit și voluntarilor implicați, care au demonstrat că prin solidaritate și educație putem transforma vieți. Acest proiect este o dovadă clară că, prin implicare, putem face o diferență reală pentru tinerii aflați în situații dificile” a declarat Anțilă Mihnea, Manager Program, Asociația The Social Incubator.
Proiectul „Incubator de Viitor” demonstrează că educația și solidaritatea pot transforma vieți și replicat la o scară mai mare ar putea genera un impact evident spre un viitor mai bun pentru tinerii vulnerabili.
Detalii suplimentare:
Proiectul „Incubator de Viitor” este parte integrantă a eforturilor continue ale Asociației The Social Incubator de a sprijini tinerii vulnerabili prin educație și formare profesională.
✔ Perioada de derulare: 01.07.2024 – 31.12.2024
✔ Zona de intervenție: București Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale. Principalele programe ale fundației sunt: ”Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, “Solidarity FabLabs” și “Centrul Digital pentru Femei”. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.
Despre Asociația The Social Incubator
Asociația The Social Incubator este o organizație nonguvernamentală, nonprofit, ȋnființată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor din medii defavorizate din România, prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative. Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor din medii defavorizate. În 8 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 50 de proiecte implementate în 30 de județe, 22.100 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate și 1.923 tineri sprijiniți prin sesiuni de consiliere în procesul de integrare socială și profesională, la nivel național.
Mai multe informații despre asociație pot fi găsite pe asociatiasocialincubator.org.