București, 4 iulie 2022. Huawei și Nova-Wind au prezentat o soluție tehnologică pilot pentru detectarea incendiilor forestiere, la pădurea Syggrou din Grecia. Din punct de vedere tehnologic, proiectul se bazează pe 5G, precum și pe algoritmi, inteligență artificială și drone.

Prin intermediul programului Elevate Greece, o inițiativă a Ministerului Dezvoltării și Investițiilor din Grecia menită să identifice startup-urile cu potențial și să le susțină în dezvoltarea lor, Huawei și PROBOTEK și-au unit forțele, preluând finanțarea proiectului-pilot. În cadrul acestuia, Nova-Wind este furnizorul de telecomunicații care asigură conectivitatea, iar start-up-ul PROBOTEK oferă soluția pentru sistemul de avertizare timpurie.

La evenimentul de lansare au participat: Georgios Georgantas, ministrul Dezvoltării Rurale și Industriei Alimentare; Christos Dimas, ministrul adjunct pentru cercetare și tehnologie, ministerul Dezvoltării și Investițiilor; George Marios Karagiannis, secretar general adjunct al Protecției Civile; Radoslaw Kedzia, vicepreședinte Huawei CEE & Regiunea Nordică; Nikolaos Lazaris, director general, Huawei Grecia; Panagiotis Georgiopoulos, CEO Nova-Wind; Georgios Delaportas, director general PROBOTEK; Georgios Tsaprounis, director de analiză și dezvoltare corporativă la Nova-Wind, precum și Dionisis Aug. Kyriakopoulos, președinte, Institutul de Științe Agronomice.

Programul de detectare a incendiilor presupune utilizarea unui sistem de avertizare timpurie pentru identificarea evenimentelor naturale extreme, precum incendiile, cu ajutorul senzorilor și al dronelor, fiind o soluție la adresa acestor probleme care au un impact major din punct vedere economic, social și asupra mediului înconjurător.

Senzorii sunt instalați în punctele strategice din parcul natural și se interconectează cu platforma de gestionare a incidentelor, precum și cu drona. Aceasta din urmă efectuează zboruri de supraveghere programate, precum și zboruri în situații de urgență, în cazul în care există semnale transmise de senzori. Pentru a detecta fumul sau focul, sunt utilizați algoritmi specifici care analizează imaginea și trimit date către centrul de control, indicând punctele de interes. În caz de urgență, drona detectează fumul sau focul prin intermediul camerei, iar aceasta trimite o alertă către centrul de control. Drona se deplasează imediat la locul unde a fost detectat fumul pentru a confirma incidentul, ca apoi fie să se întoarcă, fie să înregistreze evoluția incendiului.

foto (de la stanga la dreapta) - Nikolaos Lazaris, director general, Huawei Grecia_ Christos Dimas, ministrul adjunct pentru cercetare și tehnologie_ Panagiotis Georgiopoulos, CEO Nova-Wind

Astfel, identificarea imediată a locului în care incediul a izbucnit, monitorizarea în timp real a zonelor îndepărtate și detectarea vizuală timpurie a fumului și a incendiului au drept rezultat protejarea vieții umane.

În cadrul Huawei Grecia, credem cu tărie că tehnologiile de ultimă generație pot contribui la o mai bună protecție a cetățenilor și a mediului. În calitate de susținător oficial ai inițiativei Elevate Greece a Ministerului Dezvoltării și Investițiilor, am contribuit la susținerea financiară a startup-urilor care activează în sectorul tehnologiilor din cadrul celei de-a patra revoluții industriale, iar acum suntem alături de PROBOTEK prin finanțarea acestui program-pilot de detectare preventivă a incendiilor. Așteptăm cu nerăbdare viitoarele parteneriate cu startup-uri din sectoare-cheie din domeniul tehnologiei, care să fie în beneficiul societății și al bogăției naturale a țării”, a spus Nikolaos LazarisDirector General al Huawei.

Schimbările climatice sunt o certitudine, iar protejarea țării este un obiectiv de importanță națională. Nova – Wind contribuie la abordarea crizei climatice cu un program complet și divers, al cărui specific este detectarea incendiilor prin intermediul tehnologiei. Această inițiativă pe care o lansăm astăzi la pădurea Syggrou este o dovadă că, prin intermediul rețelei 5G și al serviciilor inteligente, pot fi prevenite evenimente naturale extreme. Organizațiile publice și private au făcut echipă în acest proiect, demonstrând că este necesar să lucrăm împreună pentru a ne proteja țara”, a menționat Panagiotis Georgiopoulos, CEO al Nova-Wind.

În același timp, ministrul adjunct pentru cercetare și tehnologie, Christos Dimas, a adăugat: „Relațiile de colaborare dintre companiile din sectorul tehnologic și întreprinderile la început de drum din cadrul Elevate Greece sunt un bun exemplu al modului în care putem să ne bazăm pe talentul, ideile și resursele umane de care dispunem pentru a face față provocărilor actuale, cum este criza climatică. Îi felicit călduros pe creatorii și participanții la această inițiativă, care ne onorează cu încrederea că ecosistemul de inovare din Grecia are acum potențialul și instrumentele necesare pentru a obține cooperare și rezultate deosebite“.

Despre Huawei

Înființată în 1987, Huawei este unul dintre principalii furnizori globali de infrastructură în domeniul tehnologiei, informației și comunicațiilor (TIC) și al dispozitivelor inteligente. Compania are aproximativ 195.000 de angajați și activează în peste 170 de țări și regiuni, furnizând servicii pentru peste trei miliarde de oameni din întreaga lume. Misiunea Huawei este aceea de a aduce digitalul la fiecare persoană, casă și organizație pentru o lume complet conectată și inteligentă. În Grecia, Huawei este liderul diviziei IT & Communications Technology Solutions (ICT). În sectorul furnizorilor de telecomunicații, Huawei oferă în permanență tuturor destinatarilor condiții competitive, rețele fixe și mobile inovatoare de mare viteză și fără discontinuitate, precum și know-how cu valoare adăugată, cu beneficii semnificative pentru țară. În sectorul de business, Huawei Grecia oferă idei digitale, inovatoare și aplicații-pilot atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. În sectorul energetic, Huawei oferă soluții fotovoltaice inteligente complet digitalizate, bazate pe peste 30 de ani de know-how în domeniul tehnologiei digitale.

Despre Nova-Wind

Nova-Wind HELLAS sunt două dintre cele mai dinamice companii de telecomunicații din Grecia și membre ale United GROUP, principalul furnizor de telecomunicații și media din Europa de Sud-Est. Companiile rămân entități juridice separate, dar se află în proces de consolidare pentru a crea un singur furnizor care oferă o gamă extinsă de servicii de televiziune cu plată, servicii de internet în bandă largă, telefonie mobilă și fixă și servicii energetice, deservind aproximativ 5 milioane de clienți printr-o rețea comună de 200 de magazine în Marea Britanie. Nova-Wind deține o moștenire îndelungată în materie de inovare și excelență și se bucură de experiența internațională, de know-how și de proiectul de investiții al United GROUP pentru Grecia, care se ridică la 1,3 miliarde de euro în următorii cinci ani. Cele două companii formulează o strategie ambițioasă de afirmare în calitate de actor puternic pe piață și un partener cheie în materie de infrastructură, pentru a-și consolida și dezvolta contribuția în sectorul telecomunicațiilor din Grecia.

Despre PROBOTEK

PROBOTEK este un start-up cu sediul în Corfu, înființată în 2019. Principala activitate a companiei constă în dezvoltarea și reproducerea de software în ecosistemul vehiculelor fără pilot. Aceasta combină tehnologii de ultimă generație, cum ar fi AI, robotică și construcția de platforme software și hardware pentru a spori capacitățile vehiculelor fără pilot. Misiunea și viziunea sa sunt de a oferi noi soluții end-to-end profesionale personalizate (B2B, Β2G, cu valoare adăugată ridicată (DaaS), cu un model de servicii Drone-as-a-Service (DaS). În luna iunie a anului 2019, a creat filiala PROBOTEK AI cu scopul de a extinde afacerile în limba engleză pe piața europeană, care este mai matură în ceea ce privește noile tehnologii și, de asemenea, implicată în proiecte de cercetare. Compania gestionează deja două proiecte de cercetare referitoare la gestionarea de la distanță a vehiculelor robotizate, cu scopul de a interveni direct și de a oferi asistență în situații de criză, cum ar fi incendii și cutremure. În 2021, Guardian Telematics și Uni-Systems din grupul QUEST s-au alăturat ca acționari pentru a accelera dezvoltarea în continuare a infrastructurii și a operațiunilor. În același timp, a fost înființată o filială în Atena, care gestionează toate operațiunile comerciale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Samsung Gaming Hub, o nouă platformă de căutare a jocurilor de streaming, disponibilă acum pe televizoarele și monitoarele inteligente din 2022
Next post Xiaomi × Leica: Parteneriat Strategic în tehnologia imagistică. Seria Xiaomi 12S, dezvoltată în parteneriat cu Leica, s-a lansat în China continentală