Imprimarea 3d este una dintre marile descoperiri si avantaje pe care tehnologia le-a adus si presupune, pe scurt, producerea unor obiecte tridimensionale prin depunerea unor straturi succesive de material. Imprimanta 3d isi gaseste utilizare in foarte multe domenii din jur si se poate spune ca a revolutionat anumite procese de productie in diferite sectoare. Insa, cu siguranta, oamenii de stiinta vor aduce mult mai multe inovatii tehnicii 3d print, chiar si de acum incolo.
Unele dintre obiectele care s-au produs cu ajutorul unei imprimante 3d ceramica sunt acele piese de ceramica utilizate frecvent in locuinte, precum articolele sanitare, vase de bucatarie sau tigla ceramica. Este un lucru normal sa optezi pentru a produce astfel de obiecte cu ajutorul tehnologiei 3d print, caci viteza de producere este redusa, iar piese pot fi oricat de complexe.
O imprimanta 3d ceramica utilizeaza ca si material principal fosfatul de calciu, ceramica de alumina sau de zirconiu, iar ceramica din care sunt realizate materialele este una de foarte buna calitate. Aceste obiecte tridimensionale create in acest mod isi pot gasi utilizare inclusiv in domeniul medicinei, pentru crearea implanturilor, in domeniul aerospatial sau industrial, pentru crearea anumitor piese si prototipuri, dar si in multe alte domenii.
Imprimarea 3d ofera numeroase avantaje, de aceea a devenit un must have pentru foarte multe firme sau domenii unde piese sau prototipuri sunt produse in mod frecvent. Acest lucru se intampla datorita faptului ca obiectele tridimensionale pot avea forme cat mai complexe, chiar imposibile uneori si nu ar putea fi reproduse printr-o alta metoda traditionala. De asemenea, aceste obiecte sunt realizate intr-un timp mult mai scurt decat in mod obisnuit, iar pentru a le realiza, nu se face risipa de material, utilizandu-se mereu doar acea cantitate necesara pentru crearea lui.
Altfel spus, imprimarea 3d poate fi considerata o tehnica si un procedeu modern prin care pot fi realizate obiecte tridimensionale, acestea bazandu-se pe un anumit model digital.
Toate aceste obiecte tridimensionale pot fi realizate la comanda, in functie de necesitati, iar datorita materialelor utilizate pentru crearea lor, ele devin foarte usor de reciclat. Obiectele tridimensionale realizate cu ajutorul unei imprimante 3d pot avea mai multe culori, dar pot fi realizate si din mai multe tipuri de materiale.
Crearea unui obiect tridimensional are o durata diferita, de la cateva ore la cateva zile, in functie de dimensiunea si complexitatea obiectului. De asemenea, lantul de aprovizionare este mult mai scurt, caci sunt reduse multe dintre procedee sau costuri.
Exista si o serie de dezavantaje in ceea ce priveste tehnica de print 3d, iar printre acestea, poate cel mai important este faptul ca exista o gama limitata de materiale care pot fi utilizate la crearea obiectelor.
Se poate spune ca, in anumite cazuri, calitatea materialului si fiabilitatea sunt mai scazute decat atunci cand acelasi obiect s-ar obtine cu ajutorul unor metode traditionale de fabricatie. De asemenea, chiar daca pentru a obtine un numar mic de obiecte tridimensionale personalizate este mult mai rentabila realizarea lor cu ajutorul unei imprimante 3d, productia de serie mare este mult mai rapida cu ajutorul metodelor traditionale.