Procesul de dimensionare cu ajutorul metodelor moderne poate fi un pas extrem de important atunci cand iti doresti sa incepi un proiect asa cum se cuvine si sa-l inchei cu maxim de perfectiune. Astfel, putem aminti in acest sens aparitia tot mai intensa a unor tehnologii de ultima ora care reusesc intr-un timp extrem de scurt sa produca o placa sau un material de baza pentru o constructie specifica, cu proprietati exacte si de o calitate cat mai superioara.
In domeniul debitare laser sunt putine companii care lucreaza. De vina pot fi costurile mult prea ridicate asociate acestei tehnologii de ultima ora, cat si lipsa unui personal calificat si dorinta perpetua de a oferi clientilor din intreaga lume o serie de servicii cat mai moderne, chiar si in domeniul confectiilor metalice si nu numai.
Astfel, prin intermediul procesului de taiere cu laser poti avea certitudinea oricarui rezultat, indiferent de complexitatea procesului.
La baza procesului de taiere laser se afla un dispozitiv ce actioneaza printr-o serie de concepte fizico-mecanice si care permit utiliajului in speta sa emane un fascicul de lumina. Bineinteles, in cadrul acestui proces extrem de importante sunt si oglinzile, grinzile, etc. Lumina se transforma in energie care are capacitatea de a patrunde chiar si in materialele cele mai groase cat si de-a lungul celor mai fine, topind legaturile la un nivel perfect, fara a degrada intreg materialul. Mai pe scurt si pe intelesul tuturor este un intreg mecanism care sta la baza unui proces de dimensionare. Dar iata ce avantaje ofera un astfel de proces modern.
- Precizia
Un aspect supliniat chiar de la inceputul acestui material este precizia. Este un aspect foarte important prin intermediul caruia se poate obtine dimensionarea oricarui material, indiferent de proprietatile acestuia, dimensiune sau fragilitate. Instrumentul dotat cu laser este conectat la un calculator si la un program ingineresc specializat ce permite efectuarea de teste si anticiparea/efectuarea unui rezultat real precis in timp util.
- Siguranta
Fata de alte metode clasice de dimensionare, dimensionarea cu ajutorul unui laser nu doar ca este extrem de precisa ci si foarte sigura pentru toti operatorii. Se evita contactul cu aschii si resturi de materiale care pot produce un risc pentru sanatate, la nivelul intregului organism. La acest capitol putem mentiona riscul de patrundere a aschiilor in diferite organe, riscul de accidente mecanice, inhalarea pulberilor, etc.
- Sfera vasta de aplicabilitate
Dimensionarea cu laser este una din cele mai iubite tehnologii actuale din domeniul constructiilor metalice in primul rand datorita faptului ca aceasta poate acopera o sfera vasta de aplicabilitate. Astfel, cu ajutorul laserului se pot dimensiona diferite materiale, de la metale, la lemn, sticla, etc.
- Grija pentru mediu
Executarea debitarii cu ajutorul unui laser sporeste nu doar gradul de siguranta pentru operatori, cat si grija vizavi de mediul ambiant, mediu tot mai poluat pe zi ce trece. Operatiunea se deruleaza intr-un mediu inchis si nu produce deseuri semnificative.
- Calitatea produsului finit
In cele din urma putem vorbi de o calitate 100% identica cu tiparul procesului final si cu un produs finit de o calitate net superioara unui proces clasic de debitare.