Stau si privesc cat de relaxati sunt aspirantii la un loc la facultate in prezent. Daca doresti sa stii opinia mea, mi se pare mai greu bacalaureatul decat admiterea in invatamantul superior. Nu se mai sta la coada, la medicul facultatii sa isi dea avizul, nu mai sunt 25 de locuri pe tara pe care se bat 300-500 de oameni.
Si examenele de admitere, acolo unde se dau, sunt mult mai permisive. Se intocmeste cu grija dosarul, se pregateste de acasa un eseu structurat sau o scrisoare de motivatie si apari in fata comisiei pentru un interviu formal in care precizezi ce asteptari ai de la facultatea respectiva.
Poate ca totul s-a simplificat fiindca a scazut simtitor numarul liceenilor, numarul celor care promoveaza examenul de bacalaureat, dar a crescut numarul locurilor la facultate si posibilitatilor de a alege facultatea dorita. Dintre toate institutiile de invatamant superior, cateva au pastrat seriozitatea admiterii, in rest, totul este colocvial.
Fiecare tanara frumoasa are libertatea de a raspunde onest la intrebarea angajari studio videochat de lux sau admiterea la facultate?
Admiterea este o forma de verificare a abilitatilor si a modului in care candidatii vor face fata examenelor din timpul facultatii si de la sfarsitul acesteia.
In trecut febra admiterii atingea cote alarmante din multe motive.
In primul rand, nimeni nu era linistit vazand marea aceea de oameni care se batea pe un loc. De la intrarea la examen, pana la iesire te intrebai, ce faci daca nu vei fi pe lista? Anul acela era ratat, o luai de la capat cu pregatirile, fiindca intre timp uitai materia. A doua intrebare se referea la subiecte. Iti doreai subiecte accesibile, fiindca erau si teme pe care nu le stapaneai prea bine.
Sa luam ca exemplu Literele! Trebuia sa stii tot la gramatica, literatura, limba straina. Toate sunt domenii vaste si se descompun in mai multe ramuri. De pilda, gramatica inseamna: fonetica, vocabular, morfologie si sintaxa, literatura se studiaza pe curente literare si perioade.
Nu este usor sa stii toate acestea, sa nu incurci operele literare si trasaturi ale curentelor literare!
Acum apar specializari noi si tentante, se suplimenteaza locuri, de aceea este atat de usor si de placut sa iti iei examenul de bacalaureat, sa iti faci doua-trei dosare si sa te inscrii la mai multe facultati, sa fii sigur ca vei prinde un loc.
Nu ii inteleg pe cei care nu isi continua studiile de teama ca nu vor face fata examenelor de an. Daca nu esti structurat sa fii bun la stiinte, poti alege socio-umane si invatand temeinic se formeaza si memoria si tipul de invatare. Trebuie sa ne depasim statutul, sa avem garantia unei vieti mai bune, chiar daca trebuie sa depunem eforturi mari pentru acest lucru.
Pentru toata lumea lucrurile au evoluat in bine si acesta este un motiv temeinic pentru a ramane in tara si a contribui la schimbarea societatii in bine.
Se invoca faptul ca tinerii foarte buni trebuie sa studieze in afara tarii, dar se invata la fel de mult si bine si in universitatile noastre.
Cine doreste sa invete poate face acest lucru la superlativ, oriunde s-ar afla. Sunt lucruri pe care le poti invatat si singur, nu este nevoie sa te duci la marginea lumii pentru asta. Acum exista la discretie: carti, cursuri, biblioteci.
Cine nu doreste sa invete, gaseste posibilitati paralele de dezvoltare personala. Fie se angajeaza, gasind un loc de munca avantajos, fie se inscrie la cursuri de formare profesionala, care asigura o calificare ultrarapida si recunoscuta uneori si in strainatate.
Acum, omul care doreste sa se dezvolte permanent are acesta posibilitate, fiindca exista cursuri de: manichiura-pedichiura, It, patiser-cofetar, bucatar si ajutor de bucatar, operator curatenie, technician securizarea datelor, infirmier.
Cursurile puse la dispozitie amatorilor se fac dupa o cercetare atenta a nevoilor pietii de munca nationale si internationale.
Cei care termina astfel de forme avantajoase de calificare se pot angaja si in strainatate si pot obtine venituri mai mult decat decente.
In orice caz, tinerii fiind si avand atat de multe pretentii, nu putem astepta la nesfarsit sustinere financiara din partea parintilor.
Ai luat bacalaureatul? Inarmeaza-te cu diploma si alege ce ti se potriveste cel mai bine din ce ti-am prezentat! Inscrie-te la facultatea pentru care ai vocatie sau la cursul dorit si porneste in viata cu dreptul!