Ce greu era inainte, cand nu puteam cumpara la liber MPK hidrosolubil si aplicam ingrasaminte naturala, cenusa si azotat! Gunoiul de grajd era urat mirositor si impunea multa munca, o munca murdara. Mai intai trebuia carat cu roaba sau pe o targa la fata locului, apoi bine maruntit si imprastiat pe loc sau pus in santul in care se semana.
Era o munca de care fugeam toti si care lua mult timp. Acum nu cred ca ar mai putea vreun agricultor sa o faca.
Cenusa? Era usoara, dar cand batea vantul iti intra in ochi si in par si semanai cu Cenusareasa. Credeti-ma ca am trecut prin toate acestea!
Aveam gradini, dar in afara de seminte garantate si tratate corespunzator, altceva nu puteai lua. Totul era pentru fermele de stat si C.A.P-uri, de gradinile oamenilor nu se interesa nimeni, de aceea taranii se descurcau cum puteau.
Cenusa ar fi fost buna, daca nu iti sarea in ochi si in gura, in plus, nu aveai atat de multa sa pui la toate plantele. Era si un ingrasamant care usca usor locul. Azotatul? Se gasea pe sub mana. Oamenii erau fericiti cand faceau si ei rost de un sfert de sac si puteau sa il dea la porumb sau la alte culturi. O ploaie, si cultura crestea ca din apa si capata culoarea aceea pe care o admiram multi: verde-negru sau verde padure…
Dar cand imprastiai azotatul cu mana, simteai cum te arde pe gat sit i se inrosesc ochii. Iti dadeai seama dupa orice cat era de toxic.
Astazi, exista centre de protectia plantelor si magazine dedicate agricultorilor bine aprovizionate si poti avea acasa aceleasi produse care se folosesc la o ferma. Nu mai este discriminare intre micul si marele producator, ambii sunt tratati ce acelasi respect si disponibilitate.
Pe site-ul magazinului online Esenzi.ro gasesti ingrasamantul lichid, gata preparat, pe care il aplici cu usurinta, fara sa te mai murdaresti sau sa te usuce nasul si ochii.
El nu contine deloc substante toxice si se absoarbe 100%, nefiind irosita o picatura de produs.
In cazul in care ai nevoie de cantitati mai mari, pretul se negociaza, fiindca ei sunt atenti cu agricultorii harnici si ii incurajeaza sa isi lucreze bine pamantul.
Gasesti pe site ingrasaminte lichide pentru solar si pentru spatii mari, deschise, incepand de la 15 lei, pana la 200 de lei. Ambalate in bidoane de plastic vin gata preparate, ca fermierul sa nu mai piarda timpul si cu pregatirea lor. Daca erau sub forma solida, ar fi trebuit recipiente speciale in care sa fie pregatite si ar fi luat ceva timp.
Din pacate, in agricultura mereu este ceva de facut, iar in anumite perioade sunt prea multe de facut. Cand apare buruiana, ataca si acarienii, gandacii, rapanul, diferite boli ale frunzelor si temuta mana. Gospodarul nu mai stie cum sa se imparta, iar facilitatile pe care i le ofera acest magazin vin manusa. Cum sa nu fie omul multumit, cand plaseaza comanda pe site sau telefonic, in mai putin de 5 minute, daca nu negociaza, fiindca ia in cantitati mari si la 3 zile este sigur ca va primi produsele la adresa indicata, fara sa se deplaseze?
Cum sa nu existe recunostinta, cand semintele sunt laolalta cu pesticidele, erbicidele, fungicidele si ingrasamintele? Nu este nevoie sa alergi la 3-4 magazine diferite pentru gradina ta!
Marfurile sunt ordonate pe categorii, exista un filtru care sa ajute, in plus poti citi la fiecare produs informatii complete sau poti solicita consultanta gratuita.
Filtrul iti usureaza munca de cautare, fiindca poti selecta cu ajutorul lui: cultura, pretul si producatorul.
In dreptul fiecarui ingrasamant lichid este specificat modul de utilizare. Cumparatorul afla de asemenea componenta produsului si felul in care actioneaza. In prezent, ingrasamintele lichide au rol multiplu: de nutritie, de intarire a radacinilor, de grabire a coacerii si de formare a fructului. El functioneaza si ca stabilizator de culoare si are rol protector asupra florilor. In trecut, daca scapai mai mult azotat, planta se ardea si te uitai lung, plangand dupa munca ta!
Sa ne bucuram ca putem cumpara tot ce avem nevoie ca gradina noastra sa fie perfecta si sa avem la dispozitie fructe si legume sanatoase!
Avem de toate si trebuie sa profitam din plin, sa nu irosim sansa ce ni s-a dat!