Parca o vad pe bunica muncind ca o albina de dimineata pana seara. Unele munci erau mai placute si mai usoare, altele cumplit de grele. Ea semana primavara, ea prasea, ea scotea cartofi si ii cara in beci, ea scotea sfecla pentru animale si tot ea facea fan pentru oi si vaci.
In aceste conditii nu este de mirare ca ma intrebam adeseori, cum nu cade de epuizare. Cei de la oras nu vor sti niciodata ca fanul dintr-o capita trece prin mainele celor care il aduna pala cu pala si il cara pana la locul unde se face sira.

Cand se facea curatenie generala in casa, bunica scotea toate lucrurile afara, in curte, iar pana seara repara peretii (eventualele gauri facute in ei) si casa era varuita si inauntru si pe afara.
Sunt timpuri, cand cred ca femeile de la tara sunt niste vrajitoare in sensul bun al cuvantului, prea se pricep la toate: bucatarie, agricultura, curatenie, constructie. Nu pot uita cum doua-trei femei harnice terminau intr-o zi de vara o bucatarie de vara din lati si chirpici.
Constructia era asa de trainica si buna, incat daca se punea un pat, se putea si dormi in ea. O femeie de la tara care alearga toata viata si nu are nici odihna, nici sarbatoare, merita sa traiasca in lux cel putin la batranete.

Taranii nu tin sarbatorile, nu pentru ca nu sunt credinciosi, ci pentru ca fanul nu are sarbatoare, animalele trebuie hranite si de Craciun sau de Paste, in plus la marile sarbatori, oamenii de la tara au oaspeti si nu stau o clipa locului, sa le indeplineasca toate dorintele.
Viata bunicii in rezumat? O viata petrecuta pe ogoare, in vie, in livada, in grajdul animalelor si langa patutul copiilor ei, apoi langa al nepotilor.


Maini bagate in pamant, buruieni, coca de cozonaci sau paine de casa, maini extrem de muncite.
Cum am putea sa ii rasplatim eforturile? Iata o lista de idei la care va rog sa va ganditi serios, daca aveti o bunica la tara!

1. Sa o condamnam la munca pe viata si la singuratate. Dupa ce ne-a crescut pe noi, ne-a aprovizionat cu ce avea ea mai bun, sa plecam toti la batranete si sa o lasam singura in casa. Sigur ca nu va sta locului, fiindca in lumea satului este o rusine sa iti lasi pamantul nelucrat, casa nevaruita si fructele neculese. Asa, bunica noastra cea draga risca sa cada pe loc si sa sufere ingrozitor, pana va fi gasita de cineva.

2. Sa o luam la noi, chiar daca ne mai certam din cand in cand si copiii fac scandal infernal. Sa zicem ca nu in toate familiile se face scandal, dar daca stai langa bulevard si toata noaptea se aud claxoane si motoare turate, ii facem mai mult bine sau mai mult rau?

3. Sa ii rezervam un loc la un azil de batrani de lux ca zilele pe care le mai are de trait, sa fie linistite si senine, sa nu ii lipseasca nimic si mai ales sa nu mai munceasca.
Ma deranjeaza, cand oamenii trateaza caminele de batrani de lux in mod nedrept, pornind de la prejudecatile care s-au vehiculat din trecut si continua sa circule in mod nedrept. Ce inseamna un azil de lux pentru un batran care a muncit toata viata?

-o camera curata si linistita in care personalul asigura curatenia. Gata, bunica nu va mai da cu var, nu va mai trage de paturi si de sifonier, nu va mai spala covoare. Nu o vor mai durea mainile batrani inainte de Paste si de Craciun.

-mancare gustoasa, sanatoasa si suficienta de trei ori pe zi si doua gustari. Nu vrea sa imi mai vad bunica stand aplecata asupra oalei cu ciorba de pe aragaz, chiar si cand are dureri de cap cumplite sau sa stiu ca rabda de foame, cand nu se poate scula din pat, fiindca se simte rau.

-gradini pline de vegetatie si flori in curtea azilului, fara ca ea sa stea in soare sa pliveasca florile. Mi se parea inuman, cand o vedeam cocosata in gradina sau plivind de pe scaunel.
-fotolii mari si confortabile, fara pete, in care ea sa se rasfete, sala de socializare, unde sa stea la glume pana tarziu cu batranii de seama ei. Piscina in care sa inoate, fiindca toata vara nu putea o data sa faca baie in apa raului care trecea prin comuna. Acum ii doresc sa aiba timp pentru ea, adica: sa se uite la serialele favorite, sa citeasca o carte, sa asculte muzica, sa se coafeze, sa isi faca unghiile si sa se imbrace frumos. Doresc sa ii redau bunicii clipe fericite si liniste pe care nu le-a avut niciodata.

-foisor ingrijit in care bunica sa isi bea cafeaua cu amicele de la azil si gratarul din curte, unde sa isi faca pulpe de pui si legume.
-medici la dispozitie, care sa o ajute, cand se simte rau sau are dureri cumplite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post X6 Xtreme – deschidere vizuală maximă, prin integrare de tehnologii smart
Next post Experți în eCommerce, Performance Marketing și Consumer Profiling de la Google, Facebook, LinkedIn si mari companii globale vin la la iCEE.fest: UPGRADE 100 – cel mai amplu festival de digital și tehnologie care începe la București peste doar 2 săptămâni